Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Stefan Rademaker
Laanstraat 44
3762 KD SOEST

Openingstijden

Ma: 08.00 - 18.00 uur
Di: 08.00 - 18.00 uur
Wo: 08.00 - 18.00 uur
Do: 08.00 - 18.00 uur
Vr: 08.00 - 20.00 uur
Za: 08.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Met Koningsdag gesloten

Slijterij Stefan Rademaker úw topSlijter 100% vakmanschap

Assortiment

Exclusief topSlijter
Aanbieding

Scapa The Orcadian 16 Years Old Orkney Single Maltwhisky

(0,0 / 5)
Scapa The Orcadian 16 Years Old Orkney Single Maltwhisky
De Scapa distilleerderij is de op een na noordelijkst gelegen distilleerderij van Schotland en ligt op een van de Orkney eilanden, die alleen per pont te bereiken zijn vanaf de plaats Stromness. Van Stromness gaat de weg richting Kirkwall, de hoofdstad van de Orkneys. Zo'n anderhalve kilometer voor de hoofdstad Kirkwall aan de inham de Scapa Flow baai ligt de distilleerderij. Hier mondt ook de Lingro Burn in uit, die langs de distilleerderij stroomt. De naam Scapa komt dus van de Scapa Flow, het water dat ten zuiden van de Orkney eilanden ligt. In 1885 werd de distilleerderij door J.T. Townsend opgericht. Door zijn inbreng als ervaren whiskydistillateur uit de Speyside, was de nieuwe Scapa distilleerderij een van de modernste van die tijd. In 1919 kwam door een crisis in de whisky-industrie de distilleerderij in handen van de Scapa Distillery Company Ltd. Deze verrassende, subtiele en nieuwe Scapa 16 jaar heeft gerijpt op bourbon vaten en opent een nieuwe wereld met deze niet geturfde en mystieke van een eiland afkomstig maltwhisky met de zachte kenmerkende aroma’s van de Speyside en de lichtdrogend ziltige tonen in de afdronk, waar men niet omheen kan.
Tijdens de jaren van 1934 tot 1936 werd er op Scapa niet geproduceerd, daarna werd de distilleerderij verkocht aan de Bloch Brothers. Deze broers gingen failliet en in 1954 werd Scapa aan Ballantines (Allied Distillers) verkocht. De distilleerderij werd in 1959 verbouwd, waarbij de moutvloeren werden verwijderd en in 1978 werd de distilleerderij weer grondig gerenoveerd men bleef tot 1993 nog stoken. Daarna is de productie stopgezet en is de distilleerderij gesloten. In het stillhouse staan nog één wash still en een spirit still. De hals van de wash still is afwijkend van vorm, deze is recht gebouwd als een kolom. Deze stills worden de Lomond stills genoemd en ze zijn voorzien van een purifier. De beide stills worden met stoom verwarmd. De vergisting van de wort vindt plaats in acht washbacks die van roestvrij staal gemaakt zijn. De new spirit wordt gerijpt op refill en bourbonvaten. Voor het brouwen gebruikt men helder grondwater dat ten noorden van de Orquil Farm omhoog komt. Dit water pompt men via een pijpleiding naar de distilleerderij. Het koelwater voor de condensors wordt uit de Lingro Burn gepomt. Sinds kort is deze 16 jaar oude Scapa single maltwhisky verkrijgbaar. Het is een klassieke, coastal style malt. Dit is een prachtige botteling van een Distilleerderij met zoveel historische achtergrond. De whisky doet je denken aan een heerlijke zomerdag op Orkney met een gouden gloed van honing en wilde heideplanten. Een fraaie expressie van het leven op de eilanden, waar de waarden van vriendschap en verbondenheid boven alle het andere gaan.
.
€ 149,99
Fles
In winkelmand

Etiketinformatie

Land van Herkomst
Schotland
Regio
Hooglanden
Inhoud
70 CL
Alcoholpercentage
40% vol
Soort whisky
Single Malt
Smaaktype Whisky
Mild & Zacht
Kleur
Oud Goud
Geur
Bijna fluweelzachte aroma’s van clementines en heide honing, die zich ontwikkelen op fruit van mirabellen met lichte tonen van frisse zeewind en iets plantaardig.
Smaak
Smaak: zeer zacht, rijk met aroma’s van zachte gember en gestoofde appels, dan tonen van heerlijk snoepgoed en vanille, gekonfijte ananas en confiture. Het amerikaans eikenhout geeft de aangename aroma’s van het cocosnoot met de tonen van vernis.
Afdronk
De afdronk is lang en drogend, een echte eiland maltwhisky met z’n ziltige en lichte tonen van jodium met heel lichte toon van cacaopoeder. De eerste rijping op het amerikaans eikenhout geeft nog het typische drogende karakter van dit witte amerikaans eikenhout.
Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een review