Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Stefan Rademaker
Laanstraat 44
3762 KD SOEST

Openingstijden

Ma: 08.00 - 18.00 uur
Di: 08.00 - 18.00 uur
Wo: 08.00 - 18.00 uur
Do: 08.00 - 18.00 uur
Vr: 08.00 - 21.00 uur
Za: 08.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij Stefan Rademaker úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

a bon vin point d'enseigne (deel IV)

à bon vin point d'enseigne (deel IV)

Colombard

Colombard is niet een heel bekende druivensoort. Echter is hij één van de oudste cépages uit de Franse regio Charente. Uit genetisch onderzoek is gebleken dat Colombard het resultaat is van een kruising tussen de druivensoorten Gouais Blanc en Chenin Blanc. Deze twee druivensoorten komen oorspronkelijk uit West- en Centraal-Frankrijk. Vroeger werd de druif voornamelijk gebruikt als destillatiedruif. Dit komt omdat de druif een heel jusrijke pulp bevat, wat gebruikt wordt bij destillatie. Tegenwoordig wordt de druif steeds meer aangeplant voor het maken van droge, witte wijn. In Californië is de druif erg populair en wordt hij French Colombard genoemd. In de jaren negentig was hij zelfs de meest aangeplante witte druif in de Central Valley. Ook in Australië wordt de druif op grote schaal geteeld. Net als in Zuid-Afrika, waar de druif Colombard genoemd wordt.

Een druif van goud

De druif van de Colombard is compact en ellipsvormig. Hij heeft een goud-witte kleur en is middelgroot. De bladeren zijn geel met bronskleurige vlekken. Hij houdt van een warm klimaat maar kan niet goed tegen droogte en heeft daarom regelmatig water nodig. De druif gedijt het beste op een kalk- en kleiachtige bodem. Snoeien kan lastig zijn omdat het hout van de takken behoorlijk hard is.

De Colombard is een vruchtbare, krachtige en productieve druif.
Doordat Colombard een hoge opbrengst heeft wordt de druif veel gebruikt voor “Bag in box” wijn. Veel wijn voor een goedkope prijs. Mede hierdoor heeft de witte druif een slechte reputatie gekregen, wat niet helemaal terecht is. De druif zal niet het allerhoogste niveau behalen, maar deze makkelijke druivensoort levert wel een prima jeugdige en frisse wijn op. Ook is de Colombard een van de exclusieve druivensoorten die zijn toegestaan voor de productie van de wereldberoemde Armagnac en Cognac.

Armagnac en Cognac

Vele jaren werd de Colombard voornamelijk geteeld om gedestilleerd te worden tot Armagnac. Dit is een sterk alcoholische drank uit het gelijknamige gebied in Zuid-Frankrijk. Armagnac is 200 jaar ouder dan zijn broer Cognac en is het oudste wijndistillaat van Frankrijk. Armagnac bevat onder andere de druiven Ugni blanc, Colombard en Folle blanche.

Om Cognac te produceren zijn er slechts 9 druivensoorten toegestaan, waaronder de Colombard. Ook Cognac is een sterk alcoholische drank en komt uit het gebied rondom het provincieplaatsje Cognac. U zult het waarschijnlijk niet snel verwachten maar Cognac is een Nederlandse uitvinding. In het begin van de 12e eeuw namen handelslieden op hun reizen vaak wijn mee.
Door de lange zeereis nam de kwaliteit van de wijn enorm af. De Nederlanders kwamen met de oplossing om deze wijn te destilleren zodat deze veel langer houdbaar zou zijn. Bijkomend voordeel was dat er een lagere uitvoerbelasting moest worden betaald. In het begin van de 17e eeuw brak de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland uit en hierdoor stagneerde de handel. Veel vaten wachtten jarenlang op vervoer. Na de oorlog proefden de Nederlanders dat de lange rijping van dit destillaat op de eikenhouten fusten een uitzonderlijke werking had gehad; de Cognac was geboren.

In de smaak vallen


De Colombarddruif is fris en zurig en geeft een volle smaak aan wijn die gemaakt wordt van deze druif. De druif wordt vaak gemengd met Chenin blanc of Chardonnay om deze frisser en fruitiger te maken. Aan een witte basiswijn geeft de Colombard een gronderig karakter en wanneer de druiven goed behandeld zijn wordt hij wat staal-achtig en lekker scherp. Colombard staat bekend als zeer aromatisch, met geuren van limoen en kamperfoelie en smaken als perzik, nectarine, meloen en passievrucht. Om optimaal te genieten van deze fruitige aroma’s is het aan te bevelen om de wijn zo jong mogelijk te drinken.

De Côtes de Gascogne van Les Grandes Caves d’Albret is een goed voorbeeld van een perfecte combinatie van Chardonnay en Colombard. Deze sappige, fruitige wijn is mild van smaak en heeft een afdronk van citroen, gele perzik en een lichte toets van mango.


Wit met pit

Wijn van de Colombard druif is een heerlijk aperitief die uitstekend smaakt bij lichte visgerechten.
Wit met pit; daar houdt schol van als hij ‘droog’ gebakken op het bord verschijnt. Serveren met een citroensausje en Colombard! Door zijn frisse karakter komt deze wijn in combinatie met (maaltijd)salades uitstekend tot zijn recht. Denk hierbij aan een Waldorfsalade. Met ingrediënten als appels en druiven en een dressing van citroen past een wijn met fruitige aroma’s en een fris zuurtje van citroen uitstekend. Ook pittige borrelhapjes, leverworst, belegen kaas en blauwaderkaas op een plankje smaken prima in combinatie met Colombard. 


Tip

Een Lemon curd cheesecake met vers fruit
en een glaasje Colombard laat
ieder hart sneller kloppen.