Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Stefan Rademaker
Laanstraat 44
3762 KD SOEST

Openingstijden

Ma: 08.00 - 18.00 uur
Di: 08.00 - 18.00 uur
Wo: 08.00 - 18.00 uur
Do: 08.00 - 18.00 uur
Vr: 08.00 - 21.00 uur
Za: 08.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij Stefan Rademaker úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Vaderdag, wat vieren we nu eigenlijk?

Vaderdag! Maar wat vieren we nu eigenlijk?

Ieder jaar wordt op de derde zondag van juni traditiegetrouw Vaderdag gevierd. Op deze feestelijke dag worden alle vaders verwend met (zelf geknutselde) cadeaus of lekkernijen en krijgen ze speciale aandacht. Niet alleen in Nederland maar in wel 50 landen wereldwijd wordt Vaderdag gevierd! Canada viert het op dezelfde dag als Nederland, veel andere landen op een andere datum. Deze van origine Amerikaanse nationale feestdag werd in 1936 voor het eerst in Nederland gevierd. Wat is er eigenlijk te vieren en waarom staan we op deze dag even stil bij het vaderschap?

Vaders zijn bikkels

Vader zijn is in de eerste plaats erg leuk, maar ook een enorme verantwoordelijkheid! Een zware taak die meteen al begint met slapeloze nachten in de eerste levensjaren en dit zal zo blijven tot ver voorbij de pubertijd. Van luiers verschonen, tot leren fietsen of weer opnieuw die lastige rekensom uitleggen. Stoeien, knuffelen, straf geven, troosten. Vader zijn is gewoon hard werken! Het is het allemaal waard maar valt zeker niet te onderschatten. Juist daarom is het belangrijk om eens per jaar stil te staan bij het vaderschap en waardering te tonen aan al die bikkels van vaders.

De eerste Vaderdag

In 1901 werd voor de eerste keer Vaderdag gevierd. Sonera Dodd, een Amerikaans meisje, wilde haar alleenstaande vader bedanken. Sinds de dood van zijn vrouw, tijdens een bevalling, zorgde hij zelf voor de kinderen. Ze had gehoord over Moederdag en besloot de geboortedatum van haar vader uit te roepen tot Vaderdag. Andere dorpen namen deze dag over, totdat President Calvin Coolidge op deze speciale datum de bevolking opriep om eer te betuigen aan alle vaders. Niet iedereen was meteen enthousiast. Veel mensen vonden dat vaders dit niet verdienden omdat die zich, in die tijd, niet echt bemoeiden met de opvoeding. Dit was een taak van de moeders. Bovendien waren de vaders de baas in het gezin. Een dag vrij zou betekenen dat ze die dag ook niet de baas waren, en dat kon natuurlijk niet. Pas in 1972 werd de derde zondag van juni door President Nixon officieel uitgeroepen tot Vaderdag.

Een goede vader verdient iets lekkers

Laat uw vader weten hoeveel hij voor u betekent. Vaderdag is de ideale dag waarop u hem kan bedanken. Ga eens langs bij úw topSlijter. Speciaal voor Vaderdag hebben wij prachtige aanbiedingen, waarmee u gegarandeerd uw vader blij maakt. Uiteraard pakken we uw cadeautje ook nog eens feestelijk in. We hebben er zelfs een speciale folder voor gemaakt. Die kunt u hier inzien.

Leuke recepten als u uw vader nog eens extra wil verwennen!

Speciaal voor Vaderdag hebben we een superleuk en origineel Vaderdagmenu samengesteld. Bon Appetit!

Voorgerecht: Cocktailgarnalen in Whisky

Ingrediënten:
• 2 sjalotjes
• 200 gr cocktailgarnalen
• 100 ml slagroom
• Peper en zout
• Takje verse peterselie
• 60 gr geraspte kaas
• 50 ml Jim Beam White Whiskey

Bereiding:
Smeer ovenschaaltjes in met boter en verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de sjalotjes en bak deze glazig. Doe daar de garnalen bij en bak deze een minuutje mee. Voeg de whisky toe en roer 2 minuten door. Zet het vuur laag en voeg de slagroom met de peterselie toe. Roer alles door en haal de pan na een minuutje van het vuur. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Verdeel alles over de ovenschaaltjes en strooi de kaas er over. Zet de schaaltjes nog 5 tot 8 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Tomatensoep met Port

Ingrediënten:
• 125 gr spekreepjes
• 1 grote ui
• 2 teentjes knoflook
• 1 pakje tomaten-crèmesoep
• 1 dl Kopke Fine Ruby Port
• 1 pak tomatensaus
• 3 takjes basilicum, fijngesneden
• 2 dl slagroom
• Peper en zout

Bereiding:
Bak de spekreepjes, ui en knoflook. Bereid de soep met 1 liter water, het pakje tomaten-crèmesoep, de port en het pak tomatensaus. Roer de basilicum erdoor en kook de soep 5 minuten. Voeg de spekjes, ui en knoflook toe en peper en zout naar smaak. Klop de slagroom dik en lobbig. Schep de soep in kommen en lepel de slagroom er voorzichtig op.

Hoofdgerecht: Kippenboutjes in Rum

Ingrediënten:
• Zes kippenboutjes
• 30 ml olijfolie
• 80 ml El Dorado Rum
• 4 tenen knoflook
• Peper en zout
• 300 ml kokosmelk
• 250 ml slagroom

Bereiding:
Wrijf de kip met zout in. Bak in een grote braadpan, op een hoog vuur, de kippenboutjes aan beide kanten mooi bruin en gaar in de olijfolie. Vuur temperen. Schenk de rum over de kip en flambeer dit. Knoflook, veel peper, kokosmelk en room toevoegen. Zachtjes laten pruttelen tot de saus gebonden is. Haal de kip uit de saus, leg op een schaal en schenk als laatste de saus erover.

Serveertip:
Met gele rijst en komkommer in suiker en azijn.

Koffie met Berenburg als toetje

Ingrediënten:
• 25 gr bruine basterdsuiker
• 4 borrelglaasjes Berenburg
• 5 dl verse hete koffie
• 1½ dl slagroom
• 5 gr suiker
• Fijn bruin kandijgruis

Bereiding:
Doe de bruine basterdsuiker in glazen. Schenk er de Berenburg bij. Giet hier vervolgens de hete koffie op en roer alles goed door. Klop de slagroom met de suiker half stijf en laat dit voorzichtig op de koffie lopen. Op de koffie komt ongeveer 1½ cm slagroom waarop het kandijgruis wordt gestrooid. Niet meer roeren als de slagroom erop is gedaan. De hete koffie moet onder de room worden weggedronken.

Om het af te maken: Holland Razor Blade

Ingrediënten:
Rutte Jonge Graanjenever
• Citroensap
• 1 snufje Cayennepeper
• IJs

Bereiding:
Schud in een shaker wat ijs, 2 borrelglazen jonge jenever en een borrelglas citroensap, plus een snufje cayennepeper. Serveren in een cocktailglas.