Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Stefan Rademaker
Laanstraat 44
3762 KD SOEST

Openingstijden

Ma: 08.00 - 18.00 uur
Di: 08.00 - 18.00 uur
Wo: 08.00 - 18.00 uur
Do: 08.00 - 18.00 uur
Vr: 08.00 - 21.00 uur
Za: 08.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij Stefan Rademaker úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

“Hottest” winterdrankjes van Europa

“Hottest” winterdrankjes van Europa

Welke drankjes zijn deze winter helemaal “hot” en waar kunt u deze drankjes in deze donkere, koude, winterse periode beter drinken dan thuis op de bank, met de haard of een kacheltje aan? Of bent u deze winter van plan om te gaan skiën in de alpen? Na een lange afdaling smaakt er niets heerlijker dan een warm drankje. Ook zullen er onder u vast mensen zijn die liever een stedentripje maken in een van de zuidelijke landen van Europa. Na een lange dag rondslenteren gaat zo’n “hot” drankje er zeker ook wel in. Ook na een lange dag op de golfbaan is een verwarmend drankje niet te versmaden.




Ieder land in Europa heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen om tijdens deze winter van te genieten. Op sportief gebied of juist om de bezienswaardigheden in een stad of streek. Maar ook staan veel landen bekend om hun eigen specialiteit op het gebied van drank en heeft iedere streek wel zijn eigen receptuur. Welke drankjes horen typisch bij welk land en wat maakt juist deze drankjes in een stad of streek zo “hot”?

Deze 10 verwarmende drankjes mag u dit winterseizoen niet gemist hebben, hetzij thuis op de bank, op wintersport, of tijdens een stedentrip in Europa!

1. Whisky Mac, Schotland, Edinburgh

Een echt Schots drankje is de Whisky Mac. Mac is de afkorting van Macdonald, de achternaam van Colonel Macdonald, de uitvinder van dit drankje. Hij was een officier in het Britse koloniale rijk.
De Whisky Mac wordt voornamelijk gedronken door golfers, na een koude ronde op een van de vele bekende golfbanen in Edinburgh. Golf, Schotland en Whisky zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Whisky Mac staat dan ook op iedere kaart in elke clubhuis van Schotland. Het gezegde luidt: “A Whisky Mac will set you back on track”.
In Whisky Mac hoort een blended Scotch Whisky. Zoals de Ballantine’s Blended Scotch Whisky. Voeg hier een gelijk deel groene gemberwijn aan toe en een scheut kokend water en geniet van dit heerlijk winters opwarmertje.

2. Anijsmelk, Nederland, Amsterdam

Typisch Hollands is een beker met warme anijsmelk. Nostalgischer kan het niet worden wanneer u in het bruisende Amsterdam, op een van de koudste dagen van het jaar, een gezellig warm café binnenschiet om vervolgens te genieten van dit heerlijke winterdrankje. Of als u van het schaatsen thuiskomt (dromen over ijs blijven we doen) en u zich heerlijk opwarmt met dit ‘hotte’ drankje. Anijs staat bekend om zijn medicinale werking en rijke bron aan vitamines en mineralen. Dat kunnen we in de winter wel gebruiken!
Het lekkerst smaakt hij met gekookte melk, waarin anijszaad heeft getrokken, met daarbij een flinke scheut Ricard Pastis. Dat wordt genieten van pure nostalgie!




3. Bicerin, Italië, Turijn

In 1850 was Il Bicerin al het meest succesvolle drankje in Turijn. Het drankje bestond uit 3 ingrediënten: koffie, chocolade en melk gemengd met een melasse van suiker. Deze werden apart geserveerd. Er waren 3 varianten; de “Pur e fiur” (tegenwoordig cappucino), “Pur e barba” (koffie met chocolade), en de “N poc ‘d tut” (mix van alles door elkaar). Vooral deze laatste variant werd enorm populair. Mocht u deze winter naar Turijn gaan dan moet u zeker langsgaan bij het gelijknamige café Al Bicerin. Hier serveren ze de lekkerste Bicerin!
Het drankje zelf thuis maken kan heel simpel door een scheut Baileys Chocolat Luxe aan vers gezette koffie toe te voegen. Hierbij giet u de opgeklopte, verwarmde melk. U hoeft geen stedentrip te maken om toch optimaal te genieten!

4. Eggnog, Zweden, Stockholm

In Zweden hebben ze een traditionele manier van opwarmen en ontspannen. Tijdens de wintermaanden komen vrienden, familie of collega’s bij elkaar om te kletsen en iets warms te drinken. De cafe’s in Stockholm zitten bomvol rond 10:00 uur in de ochtend en rond 15:00 uur in de middag. Deze Zweedse pauze noemen ze Fika. De Eggnog is dan één van de populairste drankjes. Hij is behoorlijk stevig, er gaat namelijk wel 50 ml rum in (bijvoorbeeld de Old Captain Rum bruin). Doe daarbij 160 ml verwarmde melk, 1 eierdooier, 40 gr suiker en als laatste een toef slagroom met een snufje nootmuskaat. Het drankje vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw, waar het voornamelijk door de Engelse aristocratie gedronken werd. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het woord noggin, wat stond voor een houten mok waar rum in geserveerd werd. Samen met het bestanddeel eieren (egg) is de naam Eggnog snel gemaakt.

5. Irish coffee, Ierland, Dublin

Dublin is “the place to be” deze winter. Dublin is een erg mooie stad en er zijn genoeg gezellige pubs te vinden om even in op te warmen wanneer het buiten koud is. Een warme Irish coffee kan dan natuurlijk niet ontbreken. Dat Irish coffee een echte traditie is in Ierland weet iedereen, 25 januari is zelfs uitgeroepen tot “National Irish Coffee Day”. Het recept stamt uit 1942. Joseph Sheridan, een chef kok op het Shannon airport in Ierland, serveerde dit drankje aan Amerikaanse passagiers. Deze vroegen of het Braziliaanse koffie was maar Joseph zei dat het Irish coffee was.
Dit drankje wordt gemaakt van vers gezette koffie met suiker. Voeg hier een scheut Jameson Irish Whiskey aan toe. Daarna heel voorzichtig opgeklopte room toevoegen. Sláinte!

6. Sidecar, Frankrijk, Parijs

Een sidecar is een zijspanwagentje met één wiel dat aan een motor gemonteerd kan worden. Een Amerikaanse legerofficier dronk dit drankje in Parijs tijdens de eerste wereldoorlog. Hij reed na het nuttigen van dit drankje altijd mee in de zijspan van een motor. Het drankje is daarnaar vernoemd. De sidecar is absoluut een drankje waarvoor iedereen met plezier het stuur uit handen zal geven.
In dit stroperige drankje zit uiteraard een citroenpartje en 2 eetlepels suiker, 3 delen Cognac, zoals de Remy Martin VSOP en 2 delen Cointreau. Eén deel sinaasappelsap maakt hem helemaal af. Giet alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijs en serveer in een ijskoud martiniglas met een crustarand gemaakt van sinaasappelsap en suiker.
Het drankje is enorm populair in Parijs. De hoofd-bartender van het Ritz hotel in Parijs heeft een leuk filmpje gemaakt met tips om de perfecte Sidecar te maken.

7. Bombardino, Italië, wintersportgebieden van de Dolomieten

De Bombardino slaat letterlijk in als een bom. Dit komt door de temperatuur van het drankje en het hoge alcoholpercentage. Op de Italiaanse skipistes zijn ze er gek op.
Het verhaal gaat dat de naam is ontstaan toen vier skiërs na een sneeuwstorm aanklopten bij een ski lodge in Lombardia, Italië. Om warm te worden gaf de eigenaar ze een eigen gecreëerde hete drank met veel alcohol. Een van de skiërs nam een slok en gilde: ”Accidenti! È una bomba! Sindsdien heet het drankje Bombardino.
De Bombardino maakt u met ½ deel verwarmde Advocaat Original van Cooymans, ½ deel Brandy en een toefje slagroom. Met dit recept haalt u gegarandeerd de Alpen in uw huis!

8. Glühbier, Duitsland, Keulen

Veel cafés in Keulen hebben voor de wintermaanden speciale drankjes verzonnen om de mensen uit hun verwarmde huizen te lokken. Het winterse drankje bij uitstek is natuurlijk glühwein en omdat de Keulenaren erg houden van Kölsch bier hebben ze een variant op glühwein bedacht met als basis bier, namelijk glühbier. Het smaakt als glühwein maar dan met een duidelijke biersmaak. Een absolute hit deze winter. Het belangrijkste ingrediënt is donker bier. Deze moet goed worden verwarmd samen met een scheut kersensap. Vervolgens worden hier dezelfde ingrediënten als bij glühwein aan toegevoegd, zoals sinaasappelschil, kaneel, steranijs en kruidnagel. Als laatste een lepel honing toevoegen. In Keulen vinden ze glühbier het perfecte alternatief voor glühwein.

9. Jägertee, Oostenrijk, De Alpen

Als u weleens in de Alpen op wintersport bent geweest, heeft u vast wel eens Jägertee gedronken. Dit heerlijke warme drankje is te verkrijgen op iedere piste en geeft een enorme opkikker na het skiën! Jägertee komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. In de 19e eeuw werd deze thee met rum en kruiden gedronken door bosarbeiders, boswachters en jagers om een beetje warm te blijven tijdens hun werkzaamheden in de Alpen. Vandaar ook de naam Jägertee (jagerthee). Als u zelf op koopjesjacht bent geweest in eigen dorp, smaakt een kopje Jägertee ook prima! Zet eerst een kop zwarte thee en voeg hier kruidnagel, kaneel, venkelzaad en steranijs aan toe. Als dit gezeefd is giet u er een scheutje rum en een flinke scheut Jägermeister bij. Zo heet mogelijk opdrinken is het lekkerst. Zum Wohl!

10. Scrumpy, Engeland, Devon

Veel pubs in Engeland hebben hun eigen geheime recept. Zo blijft een lokaal drankje een echte traditie. De Britten hechten veel waarde aan tradities. Cider is zo’n typisch traditioneel drankje. De meeste cider wordt gemaakt en gedronken in het zuiden van Engeland. Er bestaan veel verschillende soorten cider en recepten. Vooral in het graafschap Devon is de Scrumpy enorm populair. Het woord “scrimp” betekent “rotte appel”. Scrumpy staat bekend als een stevige, troebele en sterke cider. Het belangrijkste ingrediënt van Scrumpy is verse appelsap. Deze wordt verwarmd. Daarbij gaat nootmuskaat, kaneel en een scheut rum (Estaro rum). Als het mengsel goed heet is wordt het geserveerd met appelschijfjes en kaneelstokjes in het glas.

“An apple a day, keeps the doctor away”….Het schijnt dat de antioxidanten in cider een beschermende werking hebben op de hersenen en het bloed en er zitten minder calorieën in cider dan in wijn. Appelcider wordt zelfs gebruikt bij de behandeling van diabetes. Cheers, op uw gezondheid!

Genieten met een grote "G"!

Welke bestemming u deze winter ook heeft: een tripje naar úw topSlijter zal na het lezen van deze top 10 “hottest drankjes” zeker in uw agenda komen te staan. Veel warmte en genieten gegarandeerd!